emunakahat

Aplikasi Nikah Cerai Ruju' Pulau Pinang
Capaian Awam Atas Talian

Perkahwinan

Pengenalan

Tujuan perkahwinan ialah menyusun pergaulan antara lelaki dan wanita supaya diredhai Allah. Tanpa penyusunan yang rapi di dalam pergaulan di antara lelaki dan wanita, keindahan hidup tidak dapat dikecapi sebaiknya. Kerana itu perkahwinan disyariatkan. Dalam perkahwinan, ditentukan kewajipan-kewajipan dan peraturan-peraturan yang akan membawa kebahagiaan kepada pasangan yang mematuhinya. Sebaliknya jika peraturan-peraturan itu tidak dipatuhi, sama ada kerana kejahilan atau sengaja mengingkarinya, pasangan itu sentiasa dilanda arus yang menjadikan suasana hidup mereka tidak tenteram. Allah swt. telah berfirman dalam Surah Ar-Rum: ayat 21 yang bermaksud:

"Di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia (Allah) menciptakan pasangan-pasangan (jodoh) bagi kamu dari (makhluk) jenis kamu sendiri, agar kamu cenderung kepadanya dan merasa tenteram dengannya. Kemudian Allah menciptakan rasa kasih sayang di antara kamu."

Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab yang berat kepada setiap individu. Setiap pasangan yang ingin mencapai kebahagian perlu mengetahui matlamat sebenar perkahwinan yang mereka bina. Tanpa matlamat yang jelas, sesuatu perkahwinan itu tidak dapat dibentuk dan diarahkan dengan baik dan akhirnya akan mengakibatkan kehancuran. Justeru untuk menjaga agar perkahwinan di kalangan umat Islam di Pulau Pinang dilaksanakan mengikut hukum syarak, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Pulau Pinang telah membuat beberapa peraturan yang perlu diikuti oleh individu yang ingin berumahtangga.

Makluman

Prosedur permohonan kebenaran berkahwin baharu mulai 1 Julai 2020

Peraturan Am

  • Pemohon lelaki sekurang-kurangnya 18 tahun dan pemohon perempuan 16 tahun. Pemohon yang berumur kurang dari umur yang ditetapkan perlu mendapatkan Surat Rujukan dari Pejabat Agama Daerah untuk mendapatkan proses kebenaran daripada Mahkamah Syariah.
  • Borang permohonan boleh diisi seawal-awalnya 90 hari dari tarikh akad nikah atau selewat-lewatnya 14 hari bagi warganegara Malaysia dan 21 hari untuk warganegara asing sebelum tarikh akad nikah.
  • Pemohon (lelaki/perempuan) yang beralamat di Pulau Pinang atau bermastautin tetap di Pulau Pinang melebihi 4 bulan layak untuk memohon Kebenaran Berkahwin menerusi aplikasi ini
  • Permohonan yang dibuat secara online hanya akan diproses apabila pemohon melaksanakan proses-proses seperti senarai semak permohonan kebenaran berkahwin (mengikut situasi pemohon).

Ujian Saringan HIV

Pendaftar dan Penolong Pendaftar

  1. Senarai Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Negeri Pulau Pinang
  2. Senarai Kawasan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Rujuk Negeri Pulau Pinang
DAERAH NAMA KAWASAN BERTUGAS
Seberang Perai Tengah KU ABDUL HALIM BIN HJ KU TAHA Guar Perahu
ASAAD BIN MOHAMAD Juru
MOHD FADLI BIN AB. HAMID Machang Bubok
HARUDIN BIN MOHD MYDIN Pekan Bukit Mertajam
HASNOL HISYAM BIN MOTHAR Permatang Pauh
Seberang Perai Utara (Kepala Batas) JAMAL BIN DARUS Kepala Batas
HAJI YUSOF BIN HAJI SAAD Paya Keladi
SHOBRI BIN MAHMUD Penaga
Seberang Perai Selatan HASSAN BIN HAJI ISMAIL Simpang Ampat
HAJI MOHD ISA BIN ABDUL RAHMAN Sungai Acheh
HAJI ZOLKHIBRI BIN ABD. AZIZ Sungai Bakap
MOHD RIDZUAN BIN MOHD SALLEH Sungai Kechil
Timur Laut ANAS BIN AHMAD Bandaraya A
NORHISYAM BIN IBRAHIM Bandaraya B
MUHAMAD FITHRI BIN OTHMAN Bandaraya C
Barat Daya MOHD SHUKRI BIN ABD. RAHMAN Sungai Burung
BENJAMEN@MAHYUDDIN BIN INDANAN Titi Teras
HAJI AHMAD FUAD BIN ABDUL HAMID Bayan Lepas
Seberang Perai Utara (Butterworth) AHMAD FAHMI BIN OSMAN Bagan Ajam
NUHAIRI BIN HAMDAN Padang Menora
MUHAMMAD FIRDAUS BIN ALI Sungai Dua
HIZIR BIN AHMAD Teluk Air Tawar

Permohonan

Permohonan berkahwin boleh dilakukan secara online. Sebarang permohonan adalah tertakluk kepada terma dan syarat. Permohonan yang tidak lengkap/benar tidak akan dilayan. Permohonan hanya akan diproses selepas dokumen sokongan dilengkapkan. Sila klik nombor telefon untuk dihubungi.

PERHATIAN : Senarai Semak

Senarai Semak Permohonan Kebenaran Berkahwin

Mohon Sekarang

Semakan

Untuk mengetahui status permohonan anda, sila masukkan No.KP Pemohon, Pasangan, Tarikh Nikah dan Kata Laluan yang telah didaftarkan.

Semak Permohonan

Semakan Status Kelulusan Permohonan Berkahwin